Blog

Blijf op de hoogte van de laatste YLA nieuwtjes!

Scheepjes Whirl

Garen review Scheepjes Whirl

Toen Lotte mij een tijdje geleden vroeg of ik voor hen een bol Scheepjes Whirl wilde testen en hier over mijn bevindingen wilde bloggen, hoefde ik niet na te denken! Ik had de bollen, die eigenlijk ‘cakes’ heten, al op verschillende plekken voorbij zien komen en was gelijk al verliefd. Ik mocht mijn eigen kleur kiezen en dat was nog niet zo makkelijk…. Wat een prachtige kleuren! Wel 12…. Ik bedacht mij dat ik nu eens niet voor mijn standaard keuze roze zou gaan maar buiten mijn comfortzone iets zou gaan maken 😉 Ik koos voor kleur 757 Strawberries en Scream. Zo op het oog leek mij dat wel een hele mooie kleurencombinatie om eens voor afwisseling te gaan.

Toen de postbode het pakketje met de bol Whirl kwam brengen kon ik niet wachten om het pakje open te maken, ik was zoooo ontzettend  benieuwd naar de bol in het echt! En oh wat een mooie cake, alleen al ter decoratie is ie prachtig en bijna zonde om aan te breken haha. Het garen voelt heerlijk soepel en zacht aan. Het is een combinatie van 60% katoen en 40% acryl. Het garen is geschikt voor naald 3,5-4mm. De cake heeft een looplengte van ca 1000 meter (215-225gram).

Eerst tijd voor een kop verse thee met iets lekkers erbij 😉

Scheepjes Whirl

En tijdens het theedrinken lekker bladeren in boeken en rondkijken op internet voor een mooi patroon bij deze heerlijke cake. Eigenlijk wist ik al vrij snel welk patroon het moest gaan worden, maar er is zoveel moois dat ik toch nog even wilde kijken…. Het bleef echter bij mijn eerste keuze: de druifjessjaal uit het boek Meer Kant Haken van Sascha Blase-Van Wagtendonk.

Het garen is geschikt voor naald 3,5-4mm en het patroon geeft naald 5mm aan (bij garen voor naald 2,5-3,5mm) en aangezien ik een hele strakke hand van haken heb, begon ik dan ook met 5mm te haken. Dat werd niet mooi, echt veel te los! Dus ik haalde alles uit en startte op naald 4mm. Ook nog steeds veel te los! Zo ging ik nog naar 3,5 mm en uiteindelijk kwam ik uit op naald 3mm! Wel kleiner dus als op de cake staat aangegeven en zeker als bij het patroon staat vermeld.

De cake is voorzien van de handige Easy Start label.

Ik begon mijn sjaal van binnenuit de cake dus dat was heel handig. Bij dit patroon maakt het op zich niet uit met welke kleur je begint.

Een tip voor wie een driehoekige sjaal wil haken waarbij het patroon vanuit het midden bij de nek begint: bedenk vooraf welke kleur van de cake je wil laten overheersen. Wil je de binnenste kleur meer zichtbaar hebben (in dit geval het rood) begin dan van binnenuit de cake met de Easy Start, de buitenste kleur van de cake (crème in mijn geval) zal dan de buitenste rand vormen maar doordat de buitenste toeren steeds langer worden is die kleur slechts als een smalle rand zichtbaar. Wil je dus het rood (of bij een andere kleurkeuze de middelste kleur van de bol) wat minder overheersend hebben, begin dan van buitenaf met de bol.

Scheepjes Whirl

In het begin is de kleur voor mij nog erg wennen, zoveel rood had ik niet verwacht toen ik de cake op de foto zag en ook niet toen ik ‘em hier had staan. En laat rood nu niet mijn favoriete kleur zijn… Dus dat was wel ècht buiten mijn comfortzone, die missie was wel geslaagd haha.

Het garen verloopt heel subtiel van kleur. Tijdens de gehele looplengte van de draad heb ik niet één knoop in mijn garen gehad. Heel erg prettig dus!

Het enige dat ik tegenkwam was een verdikking in de draad zoals je die op de foto ziet. Ik heb mij laten vertellen dat de draad uit 6 dunne draadjes bestaat en na een bepaald aantal meters wisselt 1 van die 6 dunne draadjes van kleur in de volgende kleur, net zolang totdat ze alle 6 dezelfde kleur hebben en weer op dezelfde manier wisselen naar de volgende kleur. En die nieuwe draadjes worden  steeds aan de draad getwijnd.  Hierdoor zijn geen knoopjes in de draad te vinden maar slechts verdikkingen…

Scheepjes Whirl

Deze verdikking lijkt op de foto erger dan het is hoor! Want op de volgende foto is de verdikking meegehaakt en dan zie je er niks meer van. Over de hele sjaal kun je de verdikkingen van de getwijnde draden niet meer terugvinden.

Scheepjes Whirl

Iedere keer als ik aan deze sjaal haakte wilde ik nog een stukje doorhaken, gewoon om te zien hoe het zou zijn als er wat meer van de volgende kleur erbij kwam. Haha verslavend dus!

Conclusie

Heel mooi zacht garen die zelfs met een naald 3 mm heel soepel blijft vallen. Prachtig kleurverloop zonder knoopjes in het garen. De verdikkingen van het twijnen vind je in je haakwerk niet meer terug. Ideaal om je werk van binnenuit de cake beginnen d.m.v. de Easy Start. Prachtig garen voor het maken van sjaals en omslagdoeken. Een prachtig garen, echte aanrader!

 

Scheepjes Whirl

Hoezeer ik eerst moest wennen aan het rood zo blij ben ik met het eindresultaat en dat ik eens buiten mijn comfortzone ben gestapt! Soms moet je gewoon dóen 😊

Fijne dag allemaal.

Liefs,
Wendy

Reageer op dit bericht