Blog

Blijf op de hoogte van de laatste YLA nieuwtjes!

gehaakte etui

Tunisch gehaakt haaknaaldenetui

Mijn eerste haaknaald was zo’n metalen haaknaald zonder fancy ergonomisch handvat. Deze haaknaald slingerde gewoon door huis en was ik ook regelmatig kwijt. Toen ik de KnitPro Waves haaknaalden kocht bewaarde ik ze in het bijbehorende hoesje, maar al snel kocht ik de grotere maten er los bij en zat ik weer met losse haaknaalden. Ik kocht een schooletui en daar deed ik al mijn naalden in. Zo had ik bij het brei- en haakcafé altijd alle maten naalden bij me, handig! Inmiddels kocht ik nog wat kleinere maten haaknaalden en een paar hele grote van bamboe en dus is mijn schooletui te klein. Tijd dus om een etui voor mijn haaknaalden te haken!

Tunisch haken etui

Ik wist meteen dat ik het etui wou maken van het Stylecraft Batik garen. Dit garen is niet helemaal effen, maar heeft een beetje het stonewashed effect, maar dan anders. Ik denk dat we dit maar gewoon het batik effect moeten noemen. Het is lekker zacht garen en het werkt ook echt fijn. Omdat ik het garen mooi wou laten uitkomen probeerde ik een flink aantal steken uit de Haakbijbel uit, maar het was allemaal niet zoals ik het bedacht had. Omdat het een etui is moest het niet te open zijn. Daarnaast moest het ook niet te ingewikkeld zijn, want ik wou het garen de show laten stelen.

Stylecraft Batik DK

Tunisch haken stond al een tijdje bovenaan mijn wensenlijstje en dus probeerde ik dat. De tunische basissteek is niet moeilijk en laat ook het effect van het garen mooi uitkomen. Ik ben helemaal blij met het resultaat en ik moet waarschuwen, het tunisch haken is erg verslavend! Doordat je twee verschillende toeren telkens herhaalt wil je de ene toer nog even snel afmaken. Kortom dit haakt wel lekker door, al was het in het begin wel onwennig om die lange haaknaald vast te houden.

tunisch haken

Voor een etui heb je een halve bol Stylecraft Batik nodig en een tunische haaknaald 5 mm. Ik ben begonnen met het opzetten van een lossenketting van 40 lossen. Bij de tunische basissteek haal je de ene toer de lussen op en de volgende toer werk je de lussen af. Op YouTube zijn er meerdere filmpjes te vinden waarin dit wordt uitgelegd. Toen mijn lapje 20 cm hoog was heb ik afgehecht.

tunisch haken basissteek

Vervolgens heb ik het dubbelgevouwen en de twee korte kanten samengenaaid zodat er een etui ontstond.

haaknaalden etui haken

haaknaaldenetui haken

Zelf voerde ik het etui nog en deed ik er een rits in. Mocht je dat doen, dan heb je een lapje stof, een rits van 20 cm, naald en draad, spelden en een naaimachine er extra bij nodig. In deze blogpost leg ik duidelijk uit hoe je een rits en voering in een etui zet.

Natuurlijk kun je ook een rits in dit etui zetten zonder het te voeren. Dan naai je de rits tussen de opening aan de bovenkant, maar ik denk dat dit een minder mooi resultaat heeft.

gehaakte etui

Je hoeft het etui niet te gebruiken als haaknaaldenetui, het is natuurlijk ook te gebruiken als mini projectbag voor amigurumi’s of make-up tasje.

Veel plezier!

Liefs,
Marije

2 Reacties

  1. Wow das idd een mooie etui geworden!! Inspiratie voor tunisch haken 🙂 van de week maar is proberen 🙂

  2. […] Het patroon en de beschrijving voor dit handige hoesje kun je vinden op de blog van YLA Lifestyle en Wol.  […]

Reageer op dit bericht