Blog

Blijf op de hoogte van de laatste YLA nieuwtjes!

Phildar Looping gehaakte omslagsjaal

Phildar Looping gehaakte omslagsjaal

Ik kocht deze winter een nieuwe winterjas en bij een nieuwe winterjas hoort ook een nieuwe sjaal vind ik. Kortom altijd een goed excuus om weer eens iets moois te maken. Ik wou graag een brede sjaal die je extra lekker om kunt slaan en zo kwam ik bij deze omslagsjaal gehaakt van Phildar Looping. Je hoort het goed omslagsjaal, want deze sjaal kun je lekker omslaan, maar heeft niet de kenmerkende driehoeksvorm van een omslagdoek.

Het garen van Phildar Looping is mooi dik en warm en is te krijgen in 18 kleuren. Zelf koos ik voor een soort ombre palet van de kleuren Craie, Rosee en Berlingot. Van alle kleuren gebruikte ik 1 bol. En mijn uiteindelijke omslagsjaal is 50 cm breed op het breedste punt en 235 cm lang, heerlijk groot dus! Vandaag deel ik het patroon met je, dus pak je haaknaald 7 en haak mee!

Phildar Looping

Ook deze keer maakte ik een stap voor stap tutorial voor beginnende haaksters en een verkorte versie van het patroon.

Gratis haakpatroon omslagsjaal

Je start met de kleur waar je mee wil starten. Ik begon met de kleur Craie, maar voor deze tutorial gebruik ik de kleur Berlingot. Pak haaknaald 7 en maak een ketting van 9 lossen.

Gratis haakpatroon omslagsjaal

Toer 1: Haak een stokje in de 6de losse vanaf de haaknaald.

Gratis haakpatroon omslagsjaal

Haak een losse, sla een losse van de lossenketting over en haak in de volgende steek een stokje.

Gratis haakpatroon omslagsjaal

Haak in de laatste losse ook een stokje.

Gratis haakpatroon omslagsjaal

Toer 2 (meerderingstoer): Keer om. Haak 4 lossen. Sla de twee eerste stokjes over en haak om de losse een stokje.

Gratis haakpatroon omslagsjaal

Haak een losse en haak dan om de lossenketting van de start van toer 1 een stokje , een losse en dan nog twee stokjes.  

Gratis haakpatroon omslagsjaal

Gratis haakpatroon omslagsjaal

Toer 3: Keer om. Haak 4 lossen. Sla de eerst twee stokjes over een haak een stokje om de losse van de vorige toer.

Gratis haakpatroon omslagsjaal

Haak een losse en haak dan een stokje om de losse uit de vorige toer.

Gratis haakpatroon omslagsjaal

Haak een losse en om de lossenketting waar je de vorige toer mee bent begonnen haak je weer twee stokjes.

Gratis haakpatroon omslagsjaal

Je herhaalt toer 2 en 3 de hele tijd. Toer 2 om te meerderen en toer 3 is de rechte kant. Toer 2 eindigt met de meerdering van een stokje, een losse en twee stokjes in de lossenketting en toer 3 eindigt met twee stokjes in de lossenketting. Zie het schema hieronder.

foto3

Na 56 toeren was mijn eerste bol open ging ik over naar een nieuwe kleur. Na 16 toeren van de nieuwe kleur ben ik begonnen met minderen.

Begin altijd met minderen na een toer 2, dus na een meerderingstoer.

Toer 1 (minderingstoer): Keer om. Haak 4 lossen. Sla de eerste twee stokjes over en haak om de losse van de vorige toer een stokje en haak een losse. *Haak een stokje om de losse van de vorige toer, haak een losse*. Herhaal *-* tot je bij de laatste losse voor de lossenketting bent.

Gratis haakpatroon omslagsjaal

Haak nu de laatste losse en de lossenketting samen met een stokje. Dit doe je als volgt. Sla de draad om de naald. Steek de naald om de losse en haal de draad op. Sla om en haal door twee.

Gratis haakpatroon omslagsjaal

Sla vervolgens de draad om de naald en steek hem in om de lossenketting en haal de draad op. Sla om en haal door twee. Sla om en haal door drie.

Gratis haakpatroon omslagsjaal

Na de minderingstoer haak je een normale toer. Die gaat net als de toer 3 tijdens het meerderen, al heet hij nu toer 2. Dus:

Toer 2: Keer om. Haak 4 lossen. Sla de eerste twee stokjes over en haak om de losse van de vorige toer een stokje en haak een losse. *Haak een stokje om de losse van de vorige toer, haak een losse*. Haak om de lossenketting van de vorige toer twee stokjes.
Herhaal *-* in de volgende even toeren tot je bij de lossenketting bent. In de lossenketting haak je altijd in een even rij twee stokjes.

Om je visueel te ondersteunen heb ik ook van het minderen een schema gemaakt.

Gratis haakpatroon omslagsjaal

Herhaal bij de mindering deze toer 1 en toer 2 tot het einde. Ik kwam precies uit met mijn garen. Maar als je een toer eerder stopt is het ook geen ramp, niemand die dat ziet als je de omslagsjaal draagt.

Doordat je de minderingstoer meteen na een meerderingstoer doet in het midden krijgt je sjaal niet de driehoeksvorm die een omslagdoek meestal heeft, maar wordt het een soort van ruit en daardoor wat ik noem de omslagsjaal!

Klik hier voor de print-versie van dit gratis patroon. Dit document is voor de wat gevorderde haaksters, aangezien het geen foto tutorial bevat.

Gratis haakpatroon omslagsjaal

Veel plezier met deze heerlijke sjaal! Als je hem hebt gemaakt deel je hem dan op social media met de #ylalifestyleomslagsjaal

Ik kijk er naar uit om andere prachtige kleurencombinaties te zien!

Liefs,
Marije

 

 

3 Reacties

  1. […] de blog van YLA kun je hier mijn hele blogpost over de omslagsjaal en het patroon […]

  2. Prachtige omslagdoek van mooi garen. Bedankt voor de duidelijke uitleg en het gratis patroon.

    Groetjes, Margaret

    1. Dank je wel Margaret! Het garen is heerlijk zacht. Ga je er ook mee aan de slag?

Reageer op dit bericht