Blog

Blijf op de hoogte van de laatste YLA nieuwtjes!

Haaksteek van de maand: Side Saddle Stitch

Vandaag is het mijn beurt om de haaksteek van de maand te verzorgen. Ik koos dit keer voor de Side Saddle Stitch een makkelijke en leuke steek. Ik leer je stap voor stap de steek en aan het eind deel ik een patroon idee

foto1

Voor het proeflapje gebruikte ik Phildar Looping en haaknaald 7 mm.

foto2

Deze steek wordt gehaakt met een meervoud van 5l + 1l extra.

foto3

Haak een vaste in de tweede losse vanaf de naald.

foto4

Haak 3 lossen.

foto5

Haak in de volgende vier steken een half afgemaakt stokje. Dus sla de draad over de naald. Steek hem in de eerste steek. Haal de draad op, sla om en haal door twee. Sla om en steek de naald in de tweede steek. Haal de draad op, sla om en haal door twee. Sla om en steek de naald in de derde steek. Haal de draad op, sla om en haal door twee. Sla om en steek de naald in de vierde steek. Haal de draad op, sla om en haal door twee. Vervolgens sla je de draad om en haal je ze door alle steken op je naald. Je hebt nu een cluster van vier samengehaakte stokjes gemaakt.

foto6

Vervolgens haak je een losse en een vaste in de volgende steek.
De vier steken die daarna komen haak je weer samen tot een cluster.
Je eindigt met een losse en een vaste in de laatste steek.

Dit was de eerste rij. Nu gaan we de hoogte in.

foto7

Keer om. Haak vijf lossen en dan 1 vaste in het eerste cluster. Het is even kijken welke steek dat is, maar op de foto is dat de steek die ik aanwijs. Op de volgende foto kun je het nogmaals zien, maar dan misschien beter.

foto8

Haak drie lossen.

foto9

Haak in de drielossen boog van de vorige rij vier stokjes samen. Dus: sla de draad over de naald. Steek je naald om de lossenboog. Haal de draad op, sla om en haal door twee. Sla om en steek je naald om de lossenboog. Haal de draad op, sla om en haal door twee. Sla om en steek je naald om de lossenboog. Haal de draad op, sla om en haal door twee. Sla om en steek je naald om de lossenboog. Haal de draad op, sla om en haal door twee. Vervolgens sla je de draad om en haal je ze door alle steken op je naald. Je hebt nu een cluster van vier samengehaakte stokjes gemaakt.

foto10

Haak een losse en vervolgens een vaste in het cluster van de vorige rij.

foto11

Eindig met een stokje in  de laatste vaste. (Voor de oplettende kijker, ik heb mijn naald in de juiste steek ingestoken, maar was nog vergeten de draad om te slaan. Op deze manier krijg je geen stokje)

foto12

Haak een losse en dan sla je de eerste steek over. Je haakt een vaste in het eerste cluster. Dit is de steek waar ik mij nagel heb.

foto13

Haak 3 lossen. Haak in de drielossen boog van de vorige rij vier stokjes samen. Dus: Dus sla de draad over de naald. Steek je naald om de lossenboog. Haal de draad op, sla om en haal door twee. Sla om en steek je naald om de lossenboog. Haal de draad op, sla om en haal door twee. Sla om en steek je naald om de lossenboog. Haal de draad op, sla om en haal door twee. Sla om en steek je naald om de lossenboog. Haal de draad op, sla om en haal door twee. Vervolgens sla je de draad om en haal je ze door alle steken op je naald. Je hebt nu een cluster van vier samengehaakte stokjes gemaakt.

foto14

Haak een losse en dan weer een vaste in het cluster van de vorige rij. Ook in de volgende lossenboog van de vorige rij haak je weer vier stokjes samen.

foto15

Na de laatste vier samengehaakte stokjes is er geen cluster meer om een vaste in te haken. Dan haak je dus de vaste in de lossenboog van de start van de vorige rij.

foto16

Verder herhaal je telkens de tweede en de derde rij.

Zo haak een col met de Side Saddle Stitch

Nu je de steek kent is het ook leuk om er iets mee te maken. Zelf zou ik deze steek en dit garen gebruiken om een col mee te maken. In dat geval begin je met 92 lossen in je lossen ketting en volg je het volgende patroon:

Rij 1: Haak een vaste in de 2de steek.
* Haak 3 lossen, 4 stokjes samen haken over de volgende 4 steken, haak 1 losse en dan een vaste in de volgende steek*. Herhaal wat tussen * – * staat tot het einde.

Rij 2: Begin met 5 lossen en haak dan 1 vaste in het eerste cluster.
* Haak 3 lossen, 4 stokjes samen haken op de drielossen boog van de vorige toer, haak een losse en vervolgens een vaste in het cluster.* Herhaal wat tussen * – * tot het laatste cluster. Hier haak je een stokje in de laatste vaste.

Rij 3: Haak 1 losse en sla 1 steek over. Haak een vaste in het cluster.
* Haak 3 lossen, 4 stokjes samen haken op de drielossen boog van de vorige toer, haak een losse en vervolgens een vaste in het cluster.* Herhaal wat tussen * – * tot het einde. Als laatste haak je een vaste in de lossen.

Herhaal rij 2 en 3 tot je de gewenste hoogte hebt. Eindig met rij 3. Voor mij heeft een col de ideale hoogte als het rond de 40 cm is, dus dat zou betekenen dat je dan na ongeveer 25 rijen kunt stoppen. Om op deze manier een col te haken heb je twee bollen Phildar Looping nodig.

Maar met dunner garen zoals Stylecraft Special DK is dit natuurlijk ook een leuke steek om een babydekentje mee te haken.

Veel plezier met de steek!

Liefs,
Marije

Reageer op dit bericht