Blog

Blijf op de hoogte van de laatste YLA nieuwtjes!

Scheepjes Stardust

Garen review Scheepjes Stardust

Toen ik al in mijn hoofd liep te fantaseren over het nieuwe Scheepjes Stardust garen mailde Lotte me toevallig met de vraag of ik het garen wou testen en er een review over wou schrijven. Ik zei natuurlijk ‘Ja!!’ en ik wist meteen dat ik er een two tone sjaal uit het boek Haken en Kleur van Saskia Laan & Claire Boeter van zou willen maken. Lotte en ik kozen voor de kleuren 653 en 655, een crème en een taupe kleur.

Scheepjes Stardust is een garen uit de witte label lijn. Alle garens in deze lijn zijn te herkennen aan hun witte label en zijn luxe garens door de gebruikte materialen. Het Stardust garen bestaat uit 11% mohair, 11% wol, 75% premium acryl en voor 3% uit metallic polyester (het glimmertje). Het mooie aan het Stardust garen is dat het glimmertje subtiel in het garen zit en niet als een constante draad met de draad meegaat. Dit geeft een mooi subtiel effect. De bol weegt 100 gram en er zit wel 540 meter op! Dit zou betekenen dat je met twee à drie bollen al een heerlijke sjaal of omslagdoek kan maken.

En mooi is het garen! De eerste week heeft het op een kastje gelegen zodat ik er telkens even naar kon kijken en het kon aaien als ik er langs liep. Eigenlijk vond ik het zonde om de bollen aan te breken en er mee aan de slag te gaan, maar gelukkig ben ik er toch aan begonnen! Want wat haakt het fijn! Het garen is, ondanks het glimmertje, super zacht en haakt heel erg fijn!

Scheepjes Stardust

Het garen is zacht aan de handen en het glijdt redelijk makkelijk van de naald, maar het heeft ook een nadeel. Doordat het glimmertje niet als constante draad meegenomen wordt, maar er los op ligt in een soort wolkje, pluist het garen erg en moet je af en toe voorzichtig haken anders krijg je een ‘bobbel’ met glimmer. Dit komt doordat je de draad meeneemt in je handen tijdens het haken. Als je de draad vrij los in de hand houdt heb je hier weinig last van. Ook heeft het wolkje wat er over de draad ligt de neiging om te gaan klitten. Dit is niet heel erg, als je tenminste je werk niet hoeft uit te halen. Daarom zou ik dit garen alleen aanbevelen aan gevorderde haaksters en alleen gebruiken bij een patroon wat je al kent of niet al te lastig is. Uithalen is namelijk echt een beetje mission impossible.

Scheepjes Stardust

Bij alle drie de bollen begon ik vanuit het midden van de bol, dit was even zoeken, maar goed te doen. Misschien is dit bij dit garen juist geen goed plan om uit het midden te beginnen, omdat het wat pluist. In het begin is het ook echt even lastig om de draad mooi uit het midden te krijgen en moet je een klein beetje druk op de draad zetten. Als je een stukje onder weg bent gaat de draad vrij makkelijk uit de bol. Tot je bij het einde van de bol bent, dan is het lastig omdat ook daar de draden wat aan elkaar zijn gaan pluizen. Ik vermoed dat je dit ook hebt als je van buiten naar binnen werkt, maar dit hebt ik dus niet getest.

Scheepjes Stardust

Van het garen haakte ik dus de Two Tone sjaal uit het boek Haken en Kleur. Ik ben begonnen met de kleur 655 en heb de lossenketting zoals aangegeven uit het patroon gehaakt plus nog 3x een extra groepje. Zelf haak ik niet heel strak en toch koos ik ook nog een haaknaald groter dan op het label van het garen. Het hele project haakte ik met haaknaald 4, om een kantachtig effect te krijgen. De eerste toeren gingen heerlijk vlot en haakten zo weg, maar gaande weg worden de toeren steeds langer. Na toer 30 ben ik overgegaan op het kleur 653. Ik had op dat moment nog een mooi restje van de eerste kleur over voor een randje. Van de nieuwe kleur had ik aan een bol niet genoeg, in totaal had ik anderhalve bol nodig voor het witte deel. Dit komt natuurlijk door de toeren die steeds langer worden. In de nieuwe kleur haakte ik nog 26 toeren en daarna haakte ik een randje vasten rondom de sjaal. In het originele patroon is gekozen voor een randje met een patroon, maar omdat ik de sjaal al mooi van zichzelf vind vond ik een simpele rand passender. Voor de rand werkte ik eerst alle draadjes weg en daarna haakte ik een randje vasten rondom de zijkanten en de onderkant van de sjaal voor de stevigheid. Aan de zijkanten haakte ik drie vasten in de lossenketting en twee vasten in de stokjes. Aan de onderkant haakte ik vier vasten in elke ruimte. De gehaakte steken uit toer 1 sloeg ik over. De bovenkant heb ik zo gelaten voor het kantachtige effect. Uiteindelijk is de sjaal 55 cm in de hoogte en ongeveer 2 meter in de breedte. Kortom een heerlijke sjaal die ook nog eens de show steelt door het glimmertje.

Scheepjes Stardust

Na het haken van een heerlijke sjaal met dit garen kan ik volmondig zeggen dat ik het, ondanks de nadelen, toch bovenaan mijn verlanglijstje zet. De zachtheid, de makkelijke manier van haken en ook dat prachtige glimmertje wegen voor mij als voordelen veel zwaarder dan het nadeel dat het door het pluizen wat in elkaar gaat zitten en uithalen geen optie is. Dit garen is echt prachtig en bijzonder geschikt voor prachtige omslagdoeken en sjaals! Leuke bijkomstigheid is ook dat je overal door je huiskamer, op de bank, op je colbertje etc. een stukje glimmertje kunt tegen komen.

Mocht je de sjaal in het echt willen bewonderen, dat kan zeer binnenkort bij YLA in het haakatelier én op de Handwerkbeurs in Zwolle!

Liefs,
Marije

Reageer op dit bericht