Blog

Blijf op de hoogte van de laatste YLA nieuwtjes!

Gratis patroon gehaakte hoofdwarmer

ByClaire nr. 2 gehaakte hoofdwarmer

Toen ik een paar jaar terug in Finland was kocht ik als eerste een echte dikke Finse muts en sindsdien zijn de muts en ik vanaf begin oktober tot eind maart onafscheidelijk in de vroege ochtend. Elke ochtend fiets ik naar mijn werk, alleen merk ik dat mijn muts op sommige momenten te warm is. Je verliest de meeste warmte door je hoofd en als die afgedekt is door een dikke muts is dat hier in het niet zo koude Nederland toch wel een beetje too much. Vandaar dat ik een hoofdwarmer haakte van byClaire nr 2 Soft Mix. byClaire nr 2 Soft Mix is een dik soepel garen wat bestaat uit een combinatie van katoen met polyacryl en is hierdoor zacht en warm. Kortom de perfecte combinatie voor een hoofdwarmer. Je hebt zelfs maar één bolletje nodig voor dit patroon!

Ik koos voor de kleur Flamingo pink en haakte de hoofdwarmer met de citroenschilsteek. Een gehaakt steekje die wel wat lijkt op de gebreide gerstekorrel en dus een leuke structuur heeft. Ik koos voor haaknaald 6, hierdoor blijft de hoofdwarmer lekker soepel en stevig.

Gratis stap-voor-stap haakpatroon:

Start: Begin met een lossenketting met een oneven aantal lossen. Zelf koos ik voor 9 lossen. Ik haak niet erg strak, als je strak haakt moet je misschien meer lossen haken.

Gratis haakpatroon hoofdwarmer

Rij 1: Begin in de tweede losse vanaf de haaknaald. Haak in deze steek een vaste.

Gratis haakpatroon hoofdwarmer

Haak in de tweede steek een stokje.

hoofdwarmer3

Haak vervolgens in de volgende steek een vaste en in de steek daarna een stokje. Herhaal dit om en om haken van een vaste en een stokje tot het einde van je lossenketting. Je laatste steek is een stokje.

hoofdwarmer4

Rij 2: Haak een keerlosse. Haak vervolgens op het stokje uit de vorige toer een vaste.

hoofdwarmer5

Haak op de vaste uit de vorige toer een stokje.

hoofdwarmer6

Haak op elk stokje in deze toer een vaste en op elke vaste een stokje. Herhaal dit tot het einde. Ook in deze toer eindig je weer met een stokje.

hoofdwarmer7

Herhaal het haken van rij 2 tot de band zo lang is dat hij om je hoofd past. Hecht af, laat er een lange draad aan zitten en naai met deze lange draad de twee korte kanten aan elkaar tot je een band hebt.

hoofdwarmer8

hoofdwarmer9

In principe ben je nu klaar en heb je een hoofdwarmer. Ik koos er voor om de hoofdwarmer nog te voeren met gevoerde stretch stof. Dit hoeft niet, maar is een optie. Ik koos voor een stretch stof, omdat er ook wat rek in de hoofdwarmer zit door de gekozen steek. Wil je de hoofdwarmer ook voeren, dan heb je nog een scherpe naald, spelden en draad nodig.

Mijn hoofdwarmer is 54 bij 6,5 cm. Om de hoofdwarmer te kunnen voeren knipte ik een strook stof van 56 bij 8,5 cm. Op deze manier heb je aan alle kanten 1 cm naad over om te kunnen naaien.

hoofdwarmer10

Stap 1: Naai de twee korte kanten aan elkaar met 1 cm naad.

hoofdwarmer11

Stap 2: Leg de stof in de hoofdwarmer met de verkeerde kanten op elkaar. En zorg dat er aan beide kanten 1 cm stof uitsteekt.

hoofdwarmer12

Stap 3: Vouw deze uitstekende stof van één kant naar binnen tussen de stof en de hoofdwarmer. Zet vast met spelden. Het handigst is het om eerst alleen één kant vast te zetten en pas na het vast naaien de andere kant.

hoofdwarmer13

Stap 4: Naai de stof aan de hoofdwarmer met een scherpe naald en de onzichtbare steek. http://sewnaturalblog.blogspot.nl/2013/02/techniek-onzichtbaar-dichtnaaien.html

hoofdwarmer14

Stap 5: Herhaal het vast spelden en het vast naaien aan de andere kant.

En klaar is je heerlijke hoofdwarmer! Natuurlijk kun je de hoofdwarmer nog vrolijker maken door er gehaakte bloemen op te naaien of anders te versieren.

hoofdwarmer15

hoofdwarmer16

Ik schreef het patroon ook wat korter uit zodat je hem makkelijk geprint kunt bewaren in je haaktas. Download de handige printversie (PDF) van dit gratis haakpatroon hier.

Ik ben benieuwd naar hoe jouw hoofdwarmer er uit komt te zien. Deel je hem op social media met #ylalifestylehoofdwarmer?

Liefs,

Marije

6 Reacties

  1. Wat een leuk idee!! Ik ga dit patroon zeker is proberen en zet hem op mn to do lijst 🙂

    1. Dank je wel Marjoleine! Laat je het resultaat tegen die tijd ook zien? 🙂

  2. […] begrijpt dat deze hoofdwarmer overal gaat waar ik ook ga! De hele blogpost en het patroon kun je hier vinden op de blog van […]

  3. Wat een leuke steek is dit! De hoofdwarmer vind ik ook echt heel leuk gedaan! 🙂

    1. Dank je wel voor je enthousiasme Inge!

Reageer op dit bericht