Blog

Blijf op de hoogte van de laatste YLA nieuwtjes!

Haaksteek van de maand: de Chinese Puzzelsteek

Ik mag het spits afbijten; de haaksteek van de maand!

In dit fotoverslag ga ik jullie laten zien hoe je de Chinese Puzzelsteek haakt. Een steek die ik tegenkwam op de blog van Oombawka Design. Het effect van deze steek vind ik erg grappig en als je het eenmaal snapt is het ook helemaal niet moeilijk.

Het garen dat ik voor het haken van dit proeflapje heb gebruikt is ByClaire Nr. 2 Soft Mix in de kleur Lichtroze. Dit garen haakt erg fijn en voelt lekker zacht aan. Het pluist niet en is mooi egaal, hierdoor komt de steek extra goed uit.

Wat heb je nodig:

  • Elk soort garen; ik gebruikte 1 bol ByClaire Nr. 2 Soft Mix
  • Haaknaald; ik gebruikte 6mm
  • Schaar
  • Borduurnaald

    byClaire nr 2. Soft mix

Chinese Puzzelsteek:

Begin: Haak een meervoud van 7 lossen + 4. Ik heb 25 lossen gehaakt (foto 1).

Toer 1: Haak 2 stokjes in de 4e losse vanaf de haaknaald (zie foto 1). *Haak 5 samengehaakte stokjes in de volgende 5 steken (zie foto 2). Je hebt dus 6 lussen om je naald, deze haal je in één keer door. Haak 1 losse. Sla de volgende steek over en haak 5 stokjes in de volgende steek.* Herhaal * tot * nog een keer. Sla een steek over. Haak 5 samengehaakte stokjes in de volgende 5 steken, 1 losse.  3 stokjes in de laatste steek (zie foto 3).

chinese puzzelsteek haken

Toer 2: Haak 3 lossen (dit geldt als een stokje). Haak 2 samengehaakte reliëfstokjes  voor (zie foto 4). Haak 5 stokjes in de losse van toer 1 (dit is de losse die je na de samengehaakte stokjes hebt gehaakt, zie foto 6). *Haak 5 samengehaakte reliëfstokjes voor om de 5 stokjes (die je in één steek hebt gehaakt, zie foto 7) van de vorige toer, 1 losse. 5 stokjes in de losse van toer 1.* Herhaal * tot * totdat je 3 steken over hebt (de 3 lossen van de vorige toer telt ook als één steek). Haak 2 samengehaakte reliëfstokjes voor en eindig met een stokje in de 3e losse van de vorige toer.

 

chinese puzzelsteek haken

Toer 3: Haak 3 lossen.  Haak 2 stokjes in de bovenkant van de samengehaakte stokjes van toer 2 (zie foto 8). Haak 5 samengehaakte reliëfstokjes voor om de 5 stokjes, 1 losse. * 5 stokjes in de losse van de volgende toer. Haak 5 samengehaakte reliëfstokjes voor om de 5 stokjes, 1 losse.* Herhaal * tot * tot 2 steken voor het einde. Haak 2 stokjes in de bovenkant van de samengehaakte stokjes van toer 2 en eindig met een stokje in de 3e losse van de vorige toer.

Chinese puzzelsteek haken

Herhaal toer 2 en 3 tot de gewenste lengte, maar eindig altijd met toer 2.

Rand:

Mijn rand heb ik net als Oombawka Design gehaakt door op de boven- en onderkant 19 vasten per kant te haken en op de zijkanten 19 halve stokjes per kant. Vervolgens om alle steken een reliëfstokje voor (zie foto’s 9 en 10).

chinese puzzel haaksteek

Dit was de Chinese puzzelsteek! Ik hoop dat jullie dit net zo’n leuke steek vinden als ik en ik zie jullie resultaten graag!

Liefs,
Liesbeth

3 Reacties

  1. heel leuk patroon wat ik zeker ga proberen.

  2. Erg leuke steek maar misschien een YouTube filmpje zou ook erg handig zijn! Wat duidelijker maar ga het zeker eens proberen 😉

  3. Bedankt liesbeth goede uitleg.

Reageer op dit bericht